image

Cum observam de multe ori suntem o piata de desfacere secundara pentru multe marci mari care poate ne considera prea saraci pentru anumite segmente de produse sau prea reticenti la nou.

 In cazul de fata eu vobesc despre modelele de laptop care ruleaza ChromeOS si care sunt putin cunoscute pe piata noastra si din cauza faptului ca nu sunt promovate si nici vandute de magazinele mari din Romania.Marci precum Samsung , HP , Dell sau LG sunt prezente la noi cu multe modele dar nu si cu Chromebook. 

Am scris mai sus : de ce sa cumperi un Chromebook? intrebarea mi-o tot repet ca si pozibila pentru o postare pe blog mai ales ca mi-a trecut prin cap cu vreo 2 luni in urma cand magnificul meu MacbookPro 2012 15 inch 8GB de RAM si SSD DE 256 montat extra ,a luat-o razna de tot si dupa o vizita la service mi-au oferit 3 solutii ; prima sa-l repar cu piese noi , reparatia ma costa undeva la 450 de euro(placa de baza da un restart de panica la fiecare 3-4 minute)  mai ales ca nu mai era in garantie , a doua varianta era sa incer sa-l vand pe net ca doar poate pune unul botu au zis cei de acolo si a treia varianta sa-l vand la service pentru suma de 1200 de lei . Va da-ti seama ca am plecat cu banii de acolo , am studiat inainte varinate de reparatie si fara 2000 de lei nu puteam sa-l fac 100% funtional . Ideea este ca acel model specific pe mine m-a costat 1800 de euro pentru un moft ,design si fitze pe romaneste ,pentru ca nu-si face nici munca nici banii , deloc , din 1800 de euro imi cumparam 4 ani la rand in fiecare an un laptop sau tableta noua de 450 de euro , cu garantie si service inclus( daca as fi avut mintea de acum )

Ce optiuni aveam acum pentru un laptop nou? un laptop cu Windows la 1500-2000 de lei sau cev anou , fresh la doar 1000.

Am optat pentru un model Chromebook marca HP , diagonala 13,1 , ecran HD , 2 GB de RAM si 32Gb SSD , pret total cu transport in Romania 1050 de ron. Dupa 2 luni de concluziile la care amajuns sunt urmatoarele :

 Motivele pentru care merita sa cumperi unul:

image

Porneste instant in mai putin de 10 secunde , pretul de vanzare este acceptabil de la doar 700 de lei in sus , sunt foarte usoare si placute ca si design.Bateria ofera 6-7 ore de autonomie iar ecranele la majoritatea modelelor sunt HD. Hard Drive cu technologie SSD de 16 sau 32GB , nu ai nevoie de antivirus si poti descarca o multime de extensii si aplicatii direct din magazinul Chrome Store.

In contra ar fii urmatoarele lucruri carte dupa 2 luni de utilizare al unui Chromebook pot sa spun ca nu sunt asa importante cum credeam la inceput:

Hard mic de doar 16 sau 32 GB in funtie de model, poate parea putin la inceput dar Google va ofera 100GB in DRIVE odata cu modelul achizitionat si pe langa DRIVE putem folosii Dropbox sau Box pentru mai mult spatiu . Un alt neajus poate sunt anumite programe gen Excel sau Photoshop pe care le utilizam inainte pe Macbook , dar fortat un pic de situatie am descoperit o multime de site-uri online care ma ajuta si pot sa imi fac munca usor cand doresc de pe laptop.Am lasat la urma lucru cel mai important care intra la categoria contra: daca nu aveti conexiune la internet putin puteti face cu el , toate alpicatiile importante se bazeaza pe internet prin browserul Chrome si fara conexiune nu puteti sa le folositi.

image

In concluzie daca nu folositi un laptop pentru jocuri care au nevoie de specifiicatii de top , nu folositi programe gen Photoshop merita din plin sa cumparati un Chromebook.