Peste 2 miliarde de persoane utilizeaza un acest moment un smartphone in lume si se estimeaza ca numarul o sa creasca cu cel putin un miliard in urmatorii 2 ani. Dintre toti acesti utilizatori peste 85 la suta utilizeaza telefoane cu  Android si doar 10 la suta folosesc IOS, o sa vorbesc acum exclusiv despre Android, dar nici fanii Apple nu ar trebui sa stea linistiti, nu sunt feriti de nimic doar ca au un Iphone.

putini care stiu ce fac aplicatiile nostre odata instalate si pe care chiar noi le autorizam sa aiba acces total sau doar partial la unele dintre functiile telefonului. Partea buna este ca din Google Play nu prea poti sa instalezi decat programe care sunt deja testate de ei, dar ce spuneti daca ne achizitionam telefoanele cu sistemul de operare deja corupt?

G Data este o companie de securitate care a descoperit prima data in 2014 in telefoanele Star N9500 ( o copie chineza a modelului Samsung Galaxy S5) malware instalat in mai mult de una dintre aplicatiile cu care ajungea telefonul din China la consumatorul final, au verificat si au vazut ca si alte marci destul de cunoscute ca Huawei, Lenovo sau ZTE se gaseau in aceeasi situatie si in total peste 20 de terminale au fost descoperite cu malware instalat.

 

” Malvare : forma ostila, intruziva sau suparatoare

de software sau cod de program”

Normal acest tip de malware se ascunde intr-o aplicatie perfect normala, care isi pastreaza funtiile si utilitatea dar in acelasi timp permite accesul deplin la dispozitivul nostru.Unde apare problema si pericolul cand avem malware instalat: este foarte posibil sa nu patim nimic si singurul lucru pe care il vedem sunt reclame mai dese sau mesaje de genul “aveti un virus, eliminati-l acum cu …”  si tot acest malware va ofera solutia printr-o aplicatie care de cele mai multe ori nu fac nimic. Problema apare cand sunt furate datele sensibile sa spunem asa, cand aceste programe trimit SMS la numere premium, fura datele de la mobile banking sau conturile de pe retele sociale, email si contactele din agenda.

Cei da la G Data au confirmat pana la 6100 de forme de malware detectate zilnic in 2015, in crestere  fata de anul 2014 cand se depistau doar 4000 zilnic. Haking Team o firma din Italia care la randul sau creea programe si virusi pentru agentii de securitate, politie si guverne din intreaga lume dar care a fost atacata de hackeri si in urma acestui atac s-au raspandit pe net sute de documete printre care si coduri de program malware pe care alti ciber delicventi il folosesc in noi atacuri.

Singura solutie ar fii instalarea unui antivirus cunoscut din Google Play care sa speram ca o sa ne ajute!