image

Cred ca toti dintre noi , navigatorii de pe internet ne-am intalnit cel putin odata cu acest cuvant sau prin faptul ca incercam sa intram pe anumite pagini si ne aparea mesajul ca nu avem Flash instalat.

Scurt istoric despre flash: a aparut in anii 90 creat de firma Future Wave si vandut catre Adobe in anul 2005 si practic era intalnita pe toate plataformele , se utiliza pentru video si jocuri online etc dar in ultimul timp s-a folosit pentru video formaturi gen MPEG4 sau HTML5 si a pierdut teren.

Tot cu ajutorul acestei technologii si din cauza problemelor de securitate pentru hackeri era usor sa atace site-uri si sa fure date si informatii valoroase , motiv pentru care in anul 2011 , Adobe a renuntat la deszoltarea technologiei.

Prima mare lovitura a venit de la Apple care a renuntat la flash pentru sistemul sau de operare iOS si in acest moment s-a accelerat uzul de HTML5 sau MPEG4 pentru ca nimeni nu dorea sa piarda utilizatorii de pe aceste dispozitive.

Este posibil sa fie ultima lovitura pentru flash , din moment ce si Youtube a renuntat la uzul ei si a decis ca formatul standard sa fie HTML5 pentru toate browserele ( era deja pentru smartphone si tablete)

Youtube a pariat pe standardul H264 dar mai ales propiul standard numit V9 care este capabil de video 4K la 60 FPS si despre care Google sune ca reduce si consumul de date si consuma mai putine resurse.

Asteptam pe Youtube video 2K si 4K dar depinde acum si de ecranele si monitoarele nostre 🙂

Spor la vizionat !